Tutaj powinien być opis

Dzień jabłka

29 września 2022 roku na uczniów i pracowników szkoły czekała zdrowa niespodzianka. Z samego rana pod szkołą odbyła się akcja propagująca jedzenie owoców. Kolejny raz pomysłodawcy akcji (Rada Rodziców) postanowili uhonorować skarb naszych owocowych upraw – jabłko.

Zjedzenie jabłka dostarcza dla naszego organizmu wiele bardzo ważnych substancji odżywczych takich jak witaminy. Należy pamiętać, że jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika. Jak wiele innych owoców spożywane na surowo mają bardzo niski indeks glikemiczny. Z tego względu jabłka powinny spożywać osoby cierpiące na cukrzycę.

Ciekawostką jest fakt, że w Polsce produkuje się około 4 milionów ton, co plasuje nas na 3. miejscu światowym rankingu produkcji jabłek. Przed nami znalazły się Chiny i Stany Zjednoczone.

Wszystkich zachęcamy do częstego jedzenia zdrowej przekąski. Pamiętajmy, że owoce to źródło zdrowia!